Tovább a tartalomra

Az Okoskodó Diáktanács nehézségeiről

szeptember 28, 2009

Röviden vázolnák egy esetet amivel már hónapok óta kűzdünk. *Chis-Hunyadi Noémi beszámolója alapján
A bánffyhunyadi Octavian Goga Elméleti Líceum 2 tannyelvű líceum, de a román és magyar gyerekek közel sem élhetnek ugyanabban az előnyben igazgatójuk szemében.

2008 tavaszán a pár lelkes, tettrekész diák elhatározta, hogy újraindítsák sulijuk magyar nyelvű diáktanácsát. Minden tökéletesen haladt, megfogalmazódott a szervezet új neve (Bánffyhunyadi Okoskodó Diáktanács), megírodott az alapszabályzat, beindultak a heti gyülések, készülődtek az első programok és máris gondoltak a folytonosságra is, igy már Bánnfyhunyadról is érkeztek az emberek a külömböző Makoszos vagy KMDTs képzésekre. Bárki bevallhatná, hogy egy igazán erős és stabil szervezet jött létre a szinte semmiből, ezzel bövítvén a helyi civilszervezeti palettát.

De természetesen lévén, hogy szorványvidék, közös lici, a kedélyek nem nyugodhattak. Mikorra legitimizálni szerették volna a diáktanácsot a suli struktúrájában és bevitték alapszabályzatukat az igazgatóságra, hogy csatolva legyen az iskola szabályzatához, az igazgató már készen volt bojkottálni őket. Az érvek sokak és sokszínüek voltak, homályos törvényektől burkolt nacionalizmusig minféle okot talált arra, hogy ne ismerje el a magyar diáktanács létét. Véleménye szerint az Octavian Goga líceumban csakis egy diáktanács működhet, azaz a román, amelynek identitása érdekes módon eléggé homályos, nemtudni létezik-e vagy csak emlegetik.

Innentől már a végtelenségig komplikálodnak a dolgok. A tanárok egy része támogatná a magyar diáktanács elismerését a Tanári Tanács ülésén de természetesen, féltvén állásukat, nem szólalhatnak fel a(román) igazgató ellen. S míg nincs ki neki ellentmondjon, nem lehet egyáltalán a törvényes előírásokat sem megbeszélni, azokkal érvelni. A KMDT is megpróbálta kezelni a helyzetet, de salynos az igazgatóság nem nyitott semmilyen kompromisszumra. Konzultáltunk a helyi magyar politikum vezetőivel is, a probléma teljes holtpontra jutott.

Igy van, hogy jelenleg Bánffyhunyadon létezik egy hivatalos román diáktanács, amelynek viszont konkrét tevékenysége nincs és van egy el-nem-ismert magyar diáktanács is amely rendszerességgel szrvezi programjait. Sajnos ez még egy példa arra, hogy sokszor a tanügyben először a személyes vélemény nyílvánul meg, s csak utána beszélhetünk a törvényes előírásokról.

Kívánunk további jó munkát bánffyhunyadi kollegáinknak és reméljük, hogy a minél előbb elismerik hivatalosan is remek munkájukat.

One Comment leave one →
  1. Józsi permalink
    szeptember 30, 2009 1:33 du.

    Hát nagyon szomorú a helyzetünk:( Ennél már csak az borzasztóbb hogy a 21. században az Európai Únióban ilyesmik még megtörténhetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: